június 21, 2013

5+1 Tipp baba fotókönyv készítéséhez


1)  Oldal elrendezések
Törekedj minél nagyobb (és persze jó minőségű) fotók beillesztésére. Legyenek változatosak az elrendezések, egyképes és többképes oldalak felváltva váltakozzanak. Tégy be nagy, fekvő formátumú képet egymás melletti oldalpárra, úgy, hogy az végig fusson mindkét oldalon. 


2)  Képek kiválasztása és sorrendje
Mielőtt a fotókönyvkészítő programban megnyitnád a több száz képet tartalmazó mappáidat, előtte célszerű kiválogatni a fotókat, így ugyanis sokkal egyszerűbb megoldani a rendszerezést, ráadásul ebben remek és ingyenes képnéző szoftverek sokasága segíthet (pl. XnView). Válogasd ki a fotókönyvbe szánt képeidet egy külön mappába, majd rendezd időrendi sorrendbe a fotókat. Célszerű a képek növekvő számsorral való átnevezése, hogy ne kelljen majd utólag keresgélni őket a könyv szerkesztésekor. 


3)  Változatos színhatások
Akár egy képszerkesztő szoftverrel, akár a fotókönyvkészítő szoftverével dolgozol, néha célszerű egyes fotók színhatását megváltoztatni („effektelni”). Így érhetők el olyan hatások, mint a fekete-fehér, szépia. Ezek változatosabbá és érdekesebbé teszik az oldalt, illetve magát a könyvet is. 


4)  Kiegészítő elemek (piktogramok)
Feldobhatod egyes fotóidat, ha köréjük rendezel (akár a beépített piktogramok közül akár egyedi képed felhasználásával) néhány, a fotó témájával azonos elemet pl. csörgő, babajátékok. 


5)  Keretezz, maszkolj!
De ne ess túlzásba! Egyes képekhez jól illenek, viszont ha mindegyik képnél alkalmazol valami „művészi hatást”, akkor inkább zsúfolttá, mintsem élvezhetővé válik.  


6)  Használj QR kódot!
Nincs annál hatásosabb, mint amikor a családtagokkal együtt nézegetitek a fotókat, és az egyik kép melletti QR-kódra irányítod a telefonodat (vagy iPad-odat) és meg tudod mutatni videón a teljes eseményt. Ez igazi meglepetés és élvezet lesz mindenki számára.üdv.
B. Péter

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.