június 06, 2013

5+1 Tipp jó fotók készítéséhez


1) Látószög 
Tipikusan felülről, oldalról és szemből készít az emberek nagy része fotókat. Próbálj ne csak ezekből a nézetekből fotózni! Fotózd alulról, feküdj le a földre, fotózz a baba szemszögéből. Meglátod, a sikeres képek kárpótolni fognak minden egyes erőlködött pózolásért! 

2) Légy türelmes! 
Ha úgy látod, rakoncátlankodik a kicsi és nem megy a fotózás, tedd félre a kamerát, és ha javul a kedve, csak azután vedd elő. Fontos, hogy mindketten jól érezzétek magatok a fotózás alatt. Hidd el, ez a képeken is meglátszódik! 

3) Kiegészítők használata 
Használj standard kiegészítőket, pl.: csörgő, sapka, sál, játékok, vastag kötött pulóver, kosár stb. Viszont ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba! A fő téma mindig is a baba legyen a képen (a fénykép területét is ő töltse be). Próbálkozhatsz vicces jelenetekkel is, pl. a fejére egy nagyobb baseballsapkát tehetsz, vagy ültesd egy vödörbe (dinnyehéjba) stb.4) Fények használata 
A fényképezést nem véletlen hívják fényképezésnek, hiszen a fény megörökítésére szolgál, ezért nem hívják pixelezésnek (még ha digitálisan rögzítjük is mostani képeinket). Fotózzunk különböző napszakokban, különböző fények mellett. 

5) Vigyázzunk a vaku használatával!  
A beépített vakuk közvetlenül igen erős fényt adnak, ami nem csak zavaró a babának, hanem igen ronda árnyékot tud eredményezni a fotón. Ráadásul, ha közelre is „lövünk”, akkor igencsak kiégett lesz a baba bőre a fotón, míg a háttér sötét marad. Fényterelőkkel, vaku lágyítókkal lehet csökkenteni a hatást. 

6) Képkivágás 
Menj a témához közel és még közelebb! Ha azt gondolod, hogy már elég közel vagy, akkor is tegyél meg még egy lépést. Fotózz közelről és fotózz részleteket! Ne legyen a háttérben zavaró elem, pl. ruhadarab vagy valakinek a térde, stb. Menj közel az ablakhoz, ott gyönyörű lágy fények keletkeznek! üdv.
B. Péter

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.