június 20, 2013

Ideális körülmények - 1.


Ilyen, amikor alszik. De tényleg! Az alvó babánál használhatjuk ki legjobban a kreativitásunkat, ilyenkor mi alakíthatjuk ki a történéseket. Készíthetünk távoli és közeli fotókat, akár hosszabb záridővel (főleg ha kevés a megvilágítás), elrendezhetjük a baba köré a játékait, lehet a különböző helyszíneket is változtatni. Ezt már egészen kicsi korban, 1-2 hetesen is megtehetjük.

Technikailag:  Igyekezzünk kihasználni  - akár cserélhető objektíves, akár kompakt géppel rendelkezünk - a legtágabb rekesznyílást (kis mélységélesség), a legnagyobb fókusztávolsággal (azaz a legnagyobb zoom-ra tekerve a gépet/objektívet). Így az élesség beállítása után, a háttérben lévő részek elmosódottá válnak, kiemelik a fő témát.

Fehéregyensúly:  Amennyiben kerülni akarjuk a túlzottan sárgás/vöröses/kékes árnyalatú képeket, és a gépünk alkalmas egyéni fehéregyensúly (WB) beállítására, semmiképp se mulasszuk el ezt megtenni. Ez a plusz kattintás bőségesen megjutalmaz az eredményért. Automata módot választva nagy az esély arra, hogy a kép színe nem lesz megfelelő. Tipp:  Mivel általában beltéri fotót készítünk a babáról, fel kell készülnünk arra, hogy nem a legideálisabbak a megvilágítási körülmények. Így amennyiben megoldható, törekedjünk arra, hogy természetes fénynél fotózzunk. Erős napsütés esetén a baba és a téma legyen inkább félárnyékos helyen, vagy legalábbis ne érje erős direkt fény, ugyanis az kiégett vagy túlexponált képet eredményezhet. Kerüljük a beépített vaku használatát, főleg ha egy-két méteren belül van a fotózandó téma (a baba)! A vaku használatáról egy másik cikkben olvashatsz majd.


B. Péter

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.