június 27, 2013

Ideális körülmények - 2.

A legszebb pillanatok közé tartozik, amikor önfeledten nevetgél, vigyorászik, játszik a kezével, vagy a saját játékaival, a fürdőkacsával stb. Ilyenkor már aktívabb izeg-mozog, így nekünk is egy kicsivel több türelemre lesz szükségünk...

Amikor már ebben a korban van, már választhatunk különböző helyszíneket, pl. fürdőszoba, balkon, udvar, babakocsi (együtt a rokonokkal, a szülőkkel – mert hát magunkról se feledkezzünk meg). Betekerhetjük törölközőbe, felöltöztethetjük különböző ruhákba, használhatunk különböző kiegészítőket stb.



Technikai tanácsok:  
beltérben, amennyiben kevés a fény (az izzólámpa nem egyenlő a napfénnyel), beállíthatjuk a gépünket automata ISO érzékenységre, de ha manuálisan szeretnénk, (fényforrástól és erősségétől függően) beállíthatunk ISO 800 vagy efölötti értéket is. Természetesen minél nagyobb az ISO érték annál erősebb lesz a képzaj. A mai új technológiával ellátott fényképezőgépek már egész jól kezelik ezt a problémát, csak extrém körülmények (vagy beállítások mellett) okoznak láthatóan nagy minőségromlást. Amennyiben van rá lehetőség, a fehéregyensúly helyes beállítását végezzük mi magunk a jobb minőség elérése érdekében. 

A kültéri fényképezés, illetve a vegyes megvilágítás egy felületen vagy arcon megnöveli a kiégés veszélyét. Törekedjünk arra, hogy egyenletes fény érje a babát. Kint szintén használjunk tág blendenyílást és tele állásban az objektívet. Amennyiben sok a fény, akkor csökkenthetjük a záridőt. Ha van DRO funkció a gépen, érdemes bekapcsolni. 

Tipp:
Állítsuk be a gépünket sorozatfényképezésre, hogy ne maradjunk le egyetlen lényeges pillanatról sem, és így később ki tudjuk majd választani a képek közül a legmegfelelőbbeket.
A baba folyamatosan mozgásban van. Fényképezéskor a legapróbb mozdulat is mozgásnak minősül, ezért amennyire lehet, törekedjünk rövid záridő használatára (1/120 mp alatti értékre) ahhoz, hogy ne elmosott (bemozdult) területek látszódjanak a fotón. 


B. Péter

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.