július 04, 2013

A fotózásról, (nem) csak hobbifotósoknak

 
Számos cikket és témát találtam külföldi és magyar oldalakon a fotózás rejtelmeiről, egészen a kezdő szinttől indulva a professzionális megvalósítást bemutatókig. Miközben ezeket olvastam, egyre jobban nőtt az érdeklődésem a téma iránt. Arra törekedtem, hogy minél mélyebb ismereteket szerezve, a valóságban is ki tudjam használni a fotográfiában rejlő lehetőségeket. Folyamatosan bővítettem alapfelszerelésem, egyre-másra halmoztam a kiegészítőket (vaku, állvány, szűrők, objektívek, közgyűrűk, fehéregyensúly állító, adapterek, töltők, kábelek, pótakkumulátor stb.).

Aztán egyszer csak azzal szembesültem, hogy bárhová is mentünk a családdal egy plusz 7 kg-os táskát kellett magammal vinnem, ami tele volt kiegészítőkkel – persze maga a gép alig nyomott valamit. Ez így ment egy jó ideig, és egyre kényelmetlenebbé vált a dolog, nem is beszélve arról, hogy a kirándulások, kerti partik és egyéb események alkalmával növekedett a sérülésük kockázata is.


A másik probléma, hogy nem volt idő állandóan objektíveket csereberélni, mindig le kellett maradnom egy kicsit a családtól, hogy még egy-két képpel többet tudjak készíteni. A rám akasztott felszerelés pedig akadályozott a mozgásban.


Így határoztam el, hogy beszerzek egy méretében jóval kisebb fényképezőgépet, amivel gyorsan és könnyen meg tudom örökíteni a fontos pillanatokat, bővítve ezzel a családi albumnak azon részét, amely a különböző eseményekről, soha meg nem ismételhető történésekről szól. Hiszen a családi emlékeket felidézve, ráébred az ember, hogy az első helyen nem feltétlenül azok a fotók állnak, amelyek a legtökéletesebb szemszögből, a legjobb fényviszonyok közt, a legprecízebb beállításokkal készültek. Évekkel később visszanézve a képeket sokkal inkább az örömteli pillanatok emlékei, mintsem a technikailag tökéletesen megvalósult, jól beállított fotók fognak megigézni.


És a legfontosabb: hiába vagy Te a fotós, lényeges, hogy Te is jól érezd magad! Légy részese a pillanatnak, ne azért készíts fotót, hogy visszanézéskor meg kelljen állapítanod: „Ó de kár, hogy nem láttam!” –pedig Te magad fotóztál. :-)


üdv,
B. Péter

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.