július 25, 2013

Ételfotózás kompakt géppelEbben a bejegyzésben szeretnék pár ételfotós trükköt megosztani veletek.
A fotók egy Nikon Coolpix P5100  kompakt fényképezőgéppel készültek.
Igaz ezen a gépen vannak manuális beállítási lehetőségek is, de direkt nem használtam őket mivel az átlagos kompakt fényképezőgépeken kisebb a szabadság.

A tanácsaim:
Nagyon fontos, hogy kapcsoljuk ki a vakut. Ilyen kis kompakt gépeken a beépített vaku nem elegendő az ételfotózáshoz.
Ha mindenképp vakuzni szeretnénk (sokat főzünk este és csak akkor tudjuk lefényképezni) egy villanj körtét ajánlok, de csak akkor tudjuk használni, ha a gép rendelkezik manual móddal.
A fényképezőgépen állítsunk be alacsony ISO értéket. Fényképezőgéptől függ, hogy milyen ISO értéknél zajosodik kevésbé a kép. Én ezeket a fotókat 200-as ISO-n fényképeztem.  (Tipp: teszteld a fényképezőgéped zajszintjeit! Állíts be különböző ISO értékeket a gépeden és utána nézd meg a őket a monitoron. Így el tudod dönteni, hogy melyik értéken fotózz. Minél alacsonyabb ISO-t tudsz beállítani annál jobb. )
Ha tehetjük használjunk állványt. Bemozdulások elkerülése végett. (Ha nincs állvány, akkor helyezzük a megfelelő pozícióba a gépet és használjunk önkioldót.)

Fotózzunk oldalról

 Néhány étel felülről is nagyon jól mutat

Természetes fényben fényképezzünk, a legjobb, ha borús idő van és szórt fény érkezik be az ablakból.

Ha nagyon süt a nap kinnt és durva árnyékok vannak a képen, akkor vegyünk egy átlátszó zuhanyfüggönyt vagy egy vékony fehér textilfüggönyt és azt tegyük az ablak elé (Scott Kelby trükk). Az megfelelően le fogja nekünk tompítani az árnyékokat. Ha profibb eszközökhöz szeretnénk nyúlni akkor egy 5in1-es derítőlapot ajánlok amit később fénytereléshez/nyeléshez is fel tudunk használni.

Véleményem szerint ha rázoomolunk a tárgyra akkor kevésbé fog torzítani a kép, addig közelítsünk amíg a zoomtartomány feléig nem érünk.

Az ételeket tegyük olyan környezetbe ami szép esztétikus és rendezzük el úgy az eszközöket ahogy tetszik.
Mivel kompakt géppel fényképezünk így szinte minden éles lesz. Ha oldalról fényképezünk akkor létrehozhatunk olyan érzetet mintha homályosodna a kép. Ha ez nem elég nekünk akkor folyamodhatunk a számítógép segítségéhez. (Photoshopban a blur tool-al tudunk életleníteni. Fontos hogy ne essünk túlzásokba.)


 Életlenítés előtt

Photoshop életlenítő eszközének használata után

Az utómunkát végezhetjük Photoshopban, Lightroomban vagy egyéb más ingyenes programban is. Mivel természetes fényben fotózunk így kicsit tompábbak a színek. Állíthatunk a kép kontrasztján, élességén és a minimális zajt is tompíthatjuk.
A képeken spenótos galuska van. Díszítésnek használtam a tojást és egy kis paprikakrémet.
Ezek után publikáljuk a képeinket. Remélem segítettem a tippjeimmel és hasznotokra válnak.

Forrás: blog.fructy.hu
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.