július 01, 2013

Kovács Sándor Tibor a Book Street-en, 1. rész

Gyermekemtől, Nórától kaptam egy jordán Wadi Rumot, Holt-tengert, és egyéb jordániai tájat bemutató, magacsinálta fotókönyvet a szülinapomra. Mit mondjak: teljesen elvarázsolt. Az ötlet is, a kivitelezés is annyira rendhagyó és megkapó volt, hogy azonnal megszületett az elhatározásom, hogy ilyent én is szeretnék készíteni. 

A hetvenes éveimben járok, és életem során sok szép helyen jártam, láttam érdekes tájakat, eseményeket, jelenségeket, találkoztam érdekes emberekkel, és mindezekről rengeteg fényképem van. Régebbről papír, későbbi időkből dia képek. 18 évesen egy Zeiss-ikon géppel kezdtem fotózni, aztán egyre komolyabb fotómasinákkal dolgoztam, Leica- és roll- filmesekkel vegyesen, és, mint érdekességet említem, egy kis fényképezőgép múzeumot kitevő „gépparkom” gyűlt össze, mire beköszöntött a digitális fotózás. Bevallom, nehezen vettem tudomásul a „filmes fényképezés” alkonyát, hisz a néhány hobbim közt az volt számomra a legkifejezőbb, és az amatőr természetfilmezés mellett talán a legfontosabb. Hát kényszerűségből félretettem kedvenc Minoltámat, és a nagyfilmes Kiev-88-asomat - amit csak Ruszki Hasselbladnak neveztek fotós berkekben -, és néhány váltás után most egy Fuji FINEPIX F550EXR-hez szegődtem szeretni.

Hivatali és magánútjaim során 47 országban jártam (lásd: www.sanyibaglya.gportal.hu ), és a felhalmozódott negatív és papírképanyag tetemes méreteket öltött, ami már szinte kezelhetetlen, míg diaállomány nyilvántartása azért lényegesen egyszerűbb. A digitális anyag külső memóriákból még rendezettebben, PC segítségével hívható a monitorra, tévé képernyőre. Ha egy-egy fotós élménybeszámolóra kérnek fel, akkor egyszerű a megoldás, hisz a technika előzékenyen segít minden rászorulónak, ellenben, ha barátaim, ismerőseim látni szeretnék ennek valamely kis szeletét is, hát nincs más mód, mint leültetni őket egy monitor, jobb esetben egy TV elé, ahol feszengve láthatják az elővarázsolt képek tömkelegét. A bemutatásnak mindig a legnagyobb akadálya épp ez a procedúra.

És ekkor lépett az életembe a Book Street 53. Használatával már hat kötetet, közel 1300 képet rendeztem be kedvem szerint. 
Menet közben több apró trükkre jöttem rá, ami kezdetben még némi bosszúság forrása volt, ezeket szívesen megosztom az érdeklődőkkel.

De mindenképp meg kell emlékezni a BS53 személyzetéről, akik mindvégig segítségemre voltak, és mindezt megható emberséggel tették. Köszönöm szépen!

Kovács Sándor Tibor
SZEGED

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.