július 15, 2013

Kovács Sándor Tibor a Book Street-en, 3. rész


Előző bejegyzésemben utaltam a fotókönyv szerkesztésének apró trükkjeire. Ehhez kívánok adalékkal szolgálni. Előlegként annyit, ha még nem készültek el azok a felvételek, amikből fotókönyvet szeretnénk készíteni, akkor szerencsés helyzetben vagyunk. Ugyanis, amikor önfeledten kattintgatunk, fényképezgetünk fontos, vidám vagy gyönyörködtető témákat, bizony nem egyszer fordul elő, hogy kissé (néha meg nagyon) ferdére sikerül egyik-másik felvétel. Természetesen ez nem is baj, hisz vannak birtokunkban olyan eszközök a digitális rendszerekben, ahol ezeket a ferde képeket egyenesbe hozhatjuk. Aki már használt ilyen programot, azt is tudja, hogy olyankor bizonyos területek elvesznek a felvételből. Bár a téma, a fotó tárgya megmarad, de sokszor nagyon közel kerül a kép széléhez.

Namármost! A Book Street 53. fotókönyv-szerkesztőjében opcióként egy sereg olyan maszk áll rendelkezésünkre, amik közül ki-ki választhat magának ízlése szerint. Vannak ízlésesebben szerényebbek, de kihívóbbak, és egyenesen extrém kivitelűek is. Ezek közül lehet a szerkesztendő könyvünk témájához, annak „lelkületéhez” leginkább illő maszkot választani.

És ebben van az ördög elrejtve. Ugyanis, minden maszk használatával a felvételünk peremterületeiből bizonyos sávot fel kell áldoznunk. Ha a korábban említett okokból a képünk fontos részei közel kerülnek a kép széléhez, a ráhúzott maszk annak kisebb-nagyobb részét lefedheti. Lássuk be, hogy ez akár bosszantó is lehet. A végső következtetés, hogy felvételkor ne közelítsünk rá annyira, hogy teljesen kitöltse a képet a felvétel tárgya. Azt is tudjuk, hogyha van elegendő „szabad” peremterület, abból könnyű elvenni, de ha hozzáadnunk kellene, az már szinte kivitelezhetetlen. A szerkesztendő könyvünk sokkal sikeresebb lesz, ha a képek és maszkok harmóniája is tetszetős.

De ebben van egy további szempont is. A szerkesztés közben számtalanszor előfordul, hogy olyan helyre kell képet beillesztenünk, ami nem hagyományosan méretarányos. Lehet vízszintesen vagy függőlegesen keskeny, hosszú, vagy akár négyzet alakú. Olyankor a képet ennek megfelelően kell formálnunk, amihez a könyvszerkesztő program is ad lehetőséget. És, ha már hozzányúlunk a 3:4 arányú formátumhoz, gondot okozhat a tökéletességre való törekvésben épp a korábban túlságosan ráközelített, teljesen kitöltött képek állapota. 
Ellenben, ha már régebben készült képekkel dolgozunk – és ez a valószínűbb -, és a képek említett kitöltése éppen az imént tárgyalt minőségűek, akkor eldönthetjük, hogy használjunk-e egyáltalán maszkot. 
 

Abban az esetben szintén lehetnek problémáink, amikre a következőkben kívánom felhívni a figyelmet.

folyt.köv.
Kovács Sándor Tibor
SZEGED

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.