július 22, 2013

Kovács Sándor Tibor a Book Street-en, 4. rész

Fotókönyv szerkesztés maszk nélküli képekkel. Ez is megérdemel egy rövid eszmefuttatást.

A programban rendelkezésünkre áll huszonegynehány féle maszk, amik közül kiválaszthatjuk, és egérrel a képeinkre húzhatjuk azok hangulatához leginkább illőt.

Eleve a maszkok használatakor bizonyos területek elvesznek a képből. Ha eredetileg nem maszkos formátumra készültek a fotóink, valós annak a veszélye, hogy a kép tartalma sérül, mert pl. házak, tornyok teteje, csúcsa, esetleg személyek feje, vagy épp lába a maszk által lefedett szegélyre, vagy annak közvetlen közelébe kerülhet. Az előző eset triviális hiba, a második csak szépészetileg nem kívánatos. 

Namármost! A program hivatalból 3:4 arányú oldalakat ad, amit kedvünk szerint használunk, tölthetünk fel képeinkkel. Ez a méretarány alkalmas egyetlen teljes oldalas fekvő kép, vagy két féloldalas álló, vagy két fekvő, egy álló, továbbá négy fekvő kép elhelyezésére. Természetesen, ha valaki nem ragaszkodik ehhez méretarányhoz, akkor számtalan variációt tud képezni.

Esztétikailag mindenképp ajánlott a képek között kis sávokat hagyni, de ügyeljünk a szélesség célszerű, kinek-kinek ízlése szerinti megválasztására. Minél szélesebb a szegély, az mindenkor a képek rovására megy, csak kicsinyítve helyezhetőek el. Ha túlságosan keskeny a határoló, az zavaró lehet a szomszédos képekre, zavarhatja a kép látványát, annak élvezetét.

Komoly probléma a program bizonyos értelemben vett darabossága. Ez azt jelenti, hogy ha két kép oldalát, sarkát szeretnénk egyvonalba hozni az egeres képtologatással, az bizony ritkán sikerül. Ugyanis, amint a kívánt helyre húztuk a képet - figyelve a mellette lévő élét vagy sarkát -, és az egérrel elengedjük, az esetek többségében 1-2 millimétert elugrik, és sorozatos próbálkozás után se helyezhető a kívánt helyre. Erre a problémára is van megoldás. Ha ezt tapasztaljuk, akkor toljuk a kép szélét, sarkát 3-4 milliméterrel túl a kívánt ponttól, és a kívánt pontot visszafelé közelítsük meg. Így már működik.

Még egy jó tanács! A lapok belső - gerinc felöli - szélén hagyjunk 8-10 milliméterrel szélesebb szegélyt, ami a könyv lapjainak nyitása miatt szükséges. Ne kelljen a képek belső szélén lévő részletek megtekintéséhez a könyvet erővel kifeszíteni, mert ez előbb-utóbb a könyv sérüléséhez vezet. 

Végezetül, ezek az ötletek nem vonatkoznak arra az esetre, amikor a szerkesztő nem hagyományosan, hanem rendezetlenül, kvázi a képek feldobálásának hatását keltve szeretné a képeit elrendezni. Akkor bármi történhet, hisz a Photoshop rendszerek bármilyen képformáláshoz segítségünkre vannak, és a rendhagyó alakú képeket csakis rendhagyó formátumban lehet felrakni.

folyt.köv.

Kovács Sándor Tibor
SZEGED

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.