július 26, 2013

Kovács Sándor Tibor a Book Street-en, 5. rész

Ha már fotókönyvet szerkesztünk, hajlamosak vagyunk a siker élményétől megfeledkezni egy-két fontos, vagy fontosnak hitt szempontról. Eleve, a szerkesztendő anyag százféle lehet. Az utazásaink fotóitól a családi, társasági, szakmai, vagy akár dokumentum, de még inkább művészi fotókig, mások a szerkesztési szempontok.

Hétköznapjainkban az egyik legkedveltebb téma a gyermekfotózás. Az ilyen, és ehhez hasonló témák rendszerint sorrendet igényelnek, mint ahogyan egy jó utazás képei is. Az ilyen esetekben kissé nehezebb változatosságot tartani. Ha bármilyen dokumentum képekből alkotunk könyvet, a szerkesztés menetét akkor inkább szakmai szempontok vezérlik. Egy azonban minden csoportra érvényes, hogy tegyük hangulatossá, mi több, élvezhetővé a válogatással. Ha tehetjük, váltogassuk az egymás mellé rakott képek formátumát. A digitális fototechnika katalizátorai a Photoshop rendszerek segítenek abban, hogy ne csak a hagyományos alakú, 3:4 arányú felvételeket használjuk. Bizonyos képek megengedik, hogy készítsünk belőlük négyzet alakú, vagy hosszan elnyújtott vízszintes, vagy kár függőleges képeket, olykor egészen extrém kivitelben. Ezek elhelyezése némileg több figyelmet igényel, de higgyük el, megéri.


És még valami. A képeinket külön-külön vizsgálva, akár mindegyiket viszonylag tökéletesnek hihetjük, de ha ezeket egymás mellé szerkesztjük, bizony találunk néha nem is kis differenciákat, amik leginkább a képek tónusaiban jelentkeznek. Az ilyen vegyes minőségű képekből álló könyv, még ha remek felvételekből is áll, zavart keltenek a képek élvezetében. Néha elvonhatja a figyelmet egy-egy kép lényegéről. Ezért, erre már akkor gondoljunk, amikor a válogatást végezzük. Photoshoppal próbáljuk (ha lehet) valamennyit közel azonos tónusúra formálni. Egy harmonikus anyag sokkalta maradandóbb élményt hagy egy szemlélődő emberben.folyt.köv.

Kovács Sándor Tibor
SZEGED

1 megjegyzés:

Hasznos tanácsok, köszönöm! :-)

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.