augusztus 08, 2013

Kezedben a technika!

Amennyiben célod, hogy jó fotókat tudj készíteni, és megtanuld a fotózás alapjait – és most nem a profi szintre való eljutásra gondolok – mindenképp egy olyan legalább kompakt gépre lesz szükséged, ahol manuális beállítási lehetőségeid vannak. 

Kézi beállítások alapjai:
-    blende
-    záridő
-    fehéregyensúly
-    ISO


A fentiek megismerése kulcsfontosságú ahhoz, hogy Te magad irányítsd a felvétel eredményét. Nem mellesleg megjegyzem, hogy ha új fényképezőt vásárolsz, feltétlen olvasd el legalább egyszer a használati útmutatóját, és ha már megvan régóta a géped és ez még nem történt meg, akkor ne késlekedj, mielőbb tedd meg. Sokan elkerülik ezt a „kis” apróságot, nem is tudják, hogy a kézben tartott gép mit is tud, máris elkezdenek vele kattogtatni – még hónapok múlva is az automata módon hagyva.
 

Ahová csak lehet, vigyük magunkkal a gépet, próbáljunk minél többször kézi beállításokkal fotózni. Az, hogy nem lesz mindegyik kép tökéletes, sőt kezdetben a legtöbb nem is fog sok esztétikai élményt nyújtani, ne törjön le, a sokszori próbálkozás és kísérlet meghozza majd a kívánt eredményt. 

Próbáljunk egy azon témáról többféle beállítás változtatásával készíteni fotókat, illetve több nézőpontból, távolságból. Kezdetben ezek alkalmazásával lehet a legtöbbet tanulni.
Ha túl vagy az első fotós kalandozáson, érdemes kiválogatni az általad legjobbnak tartott fotókat, és szelektálni a kevésbé sikerülteket. Fontos viszont, hogy a nem sikerült fotók EXIF adatai tanulságosak lehetnek, összehasonlíthatók az egyes fotók eredményei egymáséval, megadva a legfontosabb adatokat az adott kép elkészüléséhez.


Hogy mi a blende, záridő, iso és még sok minden, ami a fotózáshoz elengedhetetlen, az alábbi oktatóanyag segítségével könnyen megértheted:


http://www.fotobetyar.hu/interaktivanyagok

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.