augusztus 01, 2013

Tanulj meg LÁTNI!

Akár fotókönyvet készít az ember akár előhívatja egy fotó kidolgozóval azokat, minden egyes fényképünk a múltunk egy darabja lesz. Szívesen tekintünk vissza azokra az élményekre, melyek örömet, vidámságot és történeteket hordoznak magukkal, és ami valamelyest formálták a jelenünk. Ezeket megmutatjuk másoknak, megosztjuk a közösségi oldalainkon, elküldjük e-mailben, hogy nekik is meg tudjuk mutatni – legalábbis egy részét – ami számunkra fontos.

Akár nyomtatott változatról beszélünk, akár digitálisról, mindenképp életünk naplójává válnak a fotóink. A fotók visszaadják mindazon részleteket és pillanatokat, amiket agyunk már-már szinte elfelejtett, vagy legalábbis homályosan emlékszünk rájuk. A fotók böngészése közben eszünkbe jut, hogy mennyi minden történt ott, akkor és mennyi pillanat van, ami az el nem készült képeken is szerepelhetnének. Ezek már sosem történnek meg újból, nem reprodukálhatók, ezeket továbbadni már nem lehet.


Ezért is kifejezetten fontos, hogy mielőtt neki is állsz fotózni, tanulj meg előtte LÁTNI, meglátni dolgokat, felismerni az adott helyzeteket!


Egy jó fotó, amit szívesen kiraksz a falra, vagy fotókönyvet készítesz belőle, ahhoz nem a géped technikai tudása fogja meghatározni a belőle áradó harmóniát, és nem az adja vissza az adott pillanat érzelmeit. 


Sokan gondolják, hogy vesznek egy közép vagy felsőkategóriás fényképezőgépet, és máris tudnak fotózni. Ez olyan mintha vennénk egy szakácskönyvet és máris tökéletes menüt készítenénk belőle, mindenféle alapok, háttértudás nélkül. Ahhoz hogy jó fotókat tudj készíteni, feltétlen szükséges, hogy megismerd a géped, mit használsz, nem lehet állandóan az automatikára támaszkodni, fontos, hogy tudd, mikor van szükség manuális beállítások használatára. Szintén fontos, hogy érezd, hogy Te vagy a fotós, a te felelősséged a fotózásod eredménye. Az hogy bemozdultak, hibásan exponáltak, hibás képkivágással készültek el a képek, vagy nem a megfelelő pillanatot sikerült megörökíteni, mindez elsősorban a Te felelősséged. 


"Mindegyik fényképezőgép  rögzíteni tudja, amit látsz. De előbb LÁTNOD kell. ..." (Ernst Haas)

1 megjegyzés:

Milyen igaz! Köszi a cikket!

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.