szeptember 24, 2013

TÁJ FÉNYKÉPEZÉSE SEMLEGES SZÜRKESZŰRŐVEL

Mai fotótippünkben a semleges szürkeszűrőről (ND) lesz szó. Ezzel a kiegészítővel, amelyet érdemes mindig a táskánkban hordanunk, jobb tájképeket készíthetünk. Ezt a szűrő segítségével előállított hatást utólagos szerkesztéssel  nem lehet reprodukálni. A fényképezőgéppel kell megcsinálni.


Bizonyára láttatok már vízesésről készített tájképet. Ilyet úgy is lehet készíteni, hogy a víz minden egyes cseppje élesen látható… vagy pedig úgy, hogy a víz egy hosszú, vattacukorszerű folyamnak tűnjön. Vagy a kettő keveréke.

"Lágy fények a vízesésnél" - rögzítette Mitch Johanson
Tudjuk, hogy a kép élességéhez gyors zársebességre van szükség, míg a vattacukros, homályos képhez lassú zársebességre kell váltani. Ez is egy jó ok arra, hogy fényképezőgépünket manuális üzemmódra kapcsoljuk! Automata üzemmódban soha nem fogunk tudni díjnyertes fotókat készíteni. A mi felvételünk is ugyanúgy fog mutatni, mint bárki másé.

De mi van akkor, ha valóban lassú zársebességet szeretnénk, de ragyogó napsütés van? Mint tudod, a jó exponáláshoz csak bizonyos mennyiségű fényt szabad beengedni – ha túl sokat engedünk be, az tönkreteszi a felvételt. Ezért először azzal kezdjük, hogy lezárjuk a lencsenyílást. S ha ez nem elégséges? Mi van, ha már a legkisebb lencsenyílásra állítottuk a gépet, és még mindig túlságosan sok a fény?


A következő lehetőség az lenne, hogy a lehető leglassabb film- vagy ISO-beállítást választjuk. Ez rendben is van, mert így szép és telített, zavarmentes felvételeink lesznek… de ennek is vannak korlátai. Mivel az a gondunk, hogy a lencse túl sok fényt kap, az egyszerű megoldás, ha blokkoljuk a fény egy részét.


Most jöhet a képbe a semleges szürkeszűrő! 

A semleges szürkeszűrőnek az a feladata, hogy bizonyos mértékben blokkolja a fényt. Ennyi az egész! A fényt semmilyen módon nem változtatja meg – hiszen semleges! A lencsén áthaladó fény tulajdonságai változatlanok maradnak. Mindössze kevesebb fényt kap.
A semleges szürkeszűrő bemutatása. "A tájfényképezés alapvető eszköze" - rögzítette Kain Kalju
Voilá! Most már lefényképezheted azt a selymes, vattacukorra emlékeztető vízesést – akár verőfényes napsütésben is!

A semleges szűrő különböző erősségű lehet. Blokkolhat egy, három, öt stb. blendenyílásnyi fényt is. Plusz, különböző szürkeszűrőkkel még jobban csökkenthetjük a fényt. Felrakhatunk egyszerre egy ötször és egy háromszor blokkoló semleges szürkeszűrőt is, amelyek így összesen nyolcszor blokkolják a fényt. (Ez RENGETEG!)
A semleges szűrőt a vízesések fényképezése mellett sok mindenre lehet használni. A későbbi fotótippjeimben bemutatok majd néhány további fantasztikus dolgot, amelyekkel hasonlóan nélkülözhetetlen fényképezőgép-tartozékokat használva javíthatjuk tájképeink minőségét.

 
A szerzőről:
Dan Eitreim az ontargetphototraining újságírója. Dél-Kaliforniában több mint 20 éve profi fotósként dolgozik. Az a filozófiája, hogy nem nehéz megtanulni fényképezni, ha ismerünk néhány bevált és hasznos stratégiát.
Forrás: http://www.picturecorrect.com/tips/


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.